eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Bude Mario Gӧtze v dnešním utkání Ligy Mistrů katem Viktorie Plzeň?

Autor:
Datum: 23. 7. 2013

V dnešním večerním střetnutí Ligy Mistrů mezi Bayernem Mnichov a Viktorií Plzeň je německý celek bez debat jasným favoritem. Tato úloha je mu dobře známá i z domácí ligové soutěže.

Sobotní bundesligový zápas s 1. FSV Mainz 05 zřetelně ukázal, jak důležitým hráčem se může pro bavorský celek stát Mario Gӧtze při kvalitní a kompaktní obrané hře soupeře.

Německý mladík svůj letní přestup z Dortmundu vysvětloval především svou touhou hrát pod vedením Pepa Guardioly a sobotní duel v Allianz Aréně dal španělskému trenérovi důkaz, že Gӧtzeho příchod mu může pomoci více než by si dříve pomyslel.

Guardiolovo angažmá v Bayernu se samozřejmě nevyhnulo srovnáním s jeho minulou prací v FC Barcelona a od jeho prvního tréninku se fanoušci a odborníci dohadovali, jak moc se bude hra bavorského giganta podobat tomu katalánskému.

Hlavním rozdílem je, že zatímco v Barceloně měl Guardiola největší sílu ve středu hřiště v osobách Messiho, Xaviho a Iniesty, největšími osobnostmi Bayernu jsou bez pochyby Arjen Robben a Franck Ribéry, jejíchž hlavním polem působnosti jsou kraje hry.

V zápase s Mainzem se ukázalo, že zapojení krajů zálohy popřípadě křídel je závislé na podpoře krajních obránců. Hra Diega Contenta  a Rafinhi, kteří do utkání vstupovali jako krajní obránci, nebyla dobrá a střed hřiště (Toni Kroos a Bastian Schweinsteiger) nebyl schopný překonat/překvapit zformovanou obranu 1. FSV.

O poločasové přestávce vyměnil Rafinhu Mario Gӧtze. A právě letní přírůstek v kádru Bayernu byl tím katalyzátorem, který pomohl zlomit odpor outsidera z Mainzu.

Mario Gӧtze na hřišti plnil funkci tzv. Falešné Desítky, jejímž nejznámějším představitel je v dnešní době Mesut Özil. Gӧtzeho hra byla postavená na podpoře krajů (doplňování a narážečky popř. podpůrný náběh k čáře) nebo vyplňování pozic podhrotového útočníka.

Gӧtzeho zdánlivá taktická volnost a pohyb na útočné polovině byl v kontrastu v rigidním dodržování pozic z první půle v podání Kroose a Schweinsteigera. Představení Maria Gӧtzeho bylo v mnoha ohledech ukázkovým příkladem hry, kterou požadoval Guardiola po Thomasi Müllerovi, když mu dával šanci ve středu zálohy v úvodu sezony.

Sestřih ze sobotního utkání s 1. FSV Mainz 05

 

-Stanislav Gajdoš-

(zdroj fotky: goal.com)

Reklama


Komentáře


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace