eFotbal premiership milujufotbal fotbal.hattrick.cz golfdigest probasket sportwin dokonalazena

Mario Götze

Autor:
Datum: 22. 6. 2013

gotzeNarozen: 3.6.1992, Memmingen

Národnost: Německo

Výška/váha: 176 cm/64 kg

Post: záložník

Současný klub: Bayern Mnichov

Předchozí kluby: SC Ronsberg, Eintracht Hombruch, Borussia Dortmund

Reprezentace: U15 (2 zápasy/0 gólů), U16 (8/3), U17 (13/5), U21 (2/0), A tým (22/5)

Týmové úspěchy: 2x vítěz německé bundesligy (2011, 2012), vítěz Německého poháru (2012), mistr Evropy hráčů do 17 let (2009)

 

Každý, kdo sleduje evropský fotbal, se už musel se jménem Mario Götze setkat. Jednadvacetiletý záložník patří od letošního léta Bayernu Mnichov, který za něj jeho bývalému zaměstnavateli Borussii Dortmund zaplatil 37 milionů eur, což je zhruba 960 milionů korun. Víte, jak se vyvíjel jeho příběh před slavnou změnou dresu?

Malý velký muž německého fotbalu se narodil 3. června roku 1992 v bavorském městě Memmingen, což bylo na den přesně o dva roky později, než přišel na svět jeho starší bratr Fabian, jenž v minulosti působil v Mainzu či Bochumi a momentálně válčí za třetiligový Unterhaching.

Do struktur Borussie Dortmund vstoupil v osmi letech a podobně jako o něco starší Marco Reus už zářil i v mládežnických kategoriích. Po Sergeji Evljuskinovi byl teprve druhým hráčem, který obdržel dvakrát po sobě cenu Fritze Waltera, jež se každoročně uděluje nejlepším mladíkům mezi sedmnácti a devatenácti lety. A to prosím pěkně prošli nominacemi borci jako Neuer, Boateng, Bender, Kroos, Schürrle, Draxler, Stegen či Emre Can.

Podobně jako jeho italský jmenovec Balotelli, také on dostal přezdívku „Super Mario“. Na rozdíl od kontroverzního útočníka AC Milán však žádné skandály mimo hřiště nevyráběl. Dlouho žil s rodiči v rodném dortmundském domě v blízkosti Vestfálského stadionu ve skromných podmínkách a ještě po dokončení střední školy trávil letní dovolenou tím, že v kanceláři Borussie pracoval jako stážista.

Ačkoliv debutoval v bundeslize nedlouho po svých sedmnáctých narozeninách, až do listopadu roku 2010 ho jak otec, jenž je univerzitním profesorem, tak klub, drželi zkrátka. Než byl totiž povolán do německé reprezentace (debutoval proti Švédsku), měl zákaz mluvit s tiskem. Do té doby proběhl pouze jeden větší rozhovor, v němž v úsměvném duchu prozradil, jak si jeho mladší bratr Felix, který mimochodem kope za dortmundskou mládež, přivydělával ve škole na jeho fotkách a autogramech.
Renomovaný trenér Jürgen Klopp ho začal pravidelně stavět v jeho osmnácti a brzy se objevily i první nabídky.

Rychlonohý tvůrce hry přitahoval pozornost Realu, Juventusu či AC Milán a Manchester United v něm dokonce viděl budoucí náhradu za Paula Scholese. Nicméně víte, jak to chodí s německými hráči, ve většině případů se jedná o patrioty, kteří preferují domácí bundesligu, jež je nejen podle nich ve srovnání s Premier League či Primera División podceňovaná. V roce 2011 bral první místo ve sledované anketě „Golden Boy“, která vyzdvihuje nejlepší mladé hráče působící na Starém kontinentu. Štafetu po něm převazl Isco a minulými vítězi jsou například Agüero, Messi, Rooney či Fábregas, takže žádné malé ryby.

Dortmundská klubová legenda Matthias Sammer, který nyní řediteluje v Bayernu, o něm svého času říkal, že je jeden z největších talentů, jakého kdy měli. „Talent století,“ zaznělo doslova. Chválou na jeho osobu nešetřil ani čestný prezident třiadvacetinásobného mistra Německa Franz Beckenbauer: „Je nemožné zastavit Götzeho. Nikdo nehraje lépe jak on. Běží skrz protihráče, jako kdyby tam žádní nebyli. V rámci jeho techniky a porozumění hry má stejný přínos jako Messi,“ vychvaloval kreativní naději a jako by tím předurčil jeho další směřování.

Poté, co si majitel bronzové medaile z loňského Eura udělal v sezóně 2012/2013 gólový osobák s deseti trefami, totiž šokoval dortmundské publikum přestupem do Mnichova. To vše i přesto, že nedlouho předtím v Signal-Iduna-Parku prodloužil kontrakt do roku 2016. Ve smlouvě však měl klauzuli na konkrétní částku a nový zaměstnavatel, u něhož si ročně přijde na 7 milionů eur, ho jednoduše vykoupil. Kloppovi oznámil, že chce hrát pod Guardiolou a stovku bundesligových startů by už tedy měl v ročníku 2013/2014 atakovat v dresu úřadujícího vítěze Ligy mistrů. V souvislosti se změnou trikotu se předpokládá, že se mu v následujících letech rozroste i sbírka dvou německých titulů a jedné trofeje v DFB Pokal.

-bb-
Foto: fcbayern.telekom.de

Reklama


Komentáře


3 Comments

  1. Pingback: VÍTE, ŽE…Götze svým prvním gólem v reprezentaci přepsal dějiny? - Gotze

  2. Pingback: Götzeho čeká žluto-černé peklo! Přiletí další prasečí hlava? - Gotze - Gotze

  3. Pingback: VÍTE, ŽE…Götze prvním gólem v reprezentaci přepsal dějiny? - Gotze - Gotze

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace